ORTHOPEDISCHE SCHOEN
​​

 
 

ORTHOPEDISCHE SCHOENEN

Orthopedische schoenen

 

Orthopedische schoenen zijn op maat gemaakte schoenen voor iedereen die door omstandigheden geen confectieschoenen meer kan dragen. Onze orthopedische schoenen worden door ons gediplomeerd team gemaakt. 

 

Wij helpen jou verder met je voetproblemen. De kleur mag je zelf bepalen, maar voor advies staan wij ook altijd voor je klaar.

 

Orthopedische schoenen zijn steeds op afspraak
Hiervoor heb je een voorschrift nodig

 

Stappenplan

 

Hoe worden mijn orthopedische schoenen gemaakt en welke stappen moet ik doorlopen in dit proces? Hieronder vind je het volledige stappenplan van het maken van orthopedische schoenen. Neem een kijkje met ons achter de schermen!

 

 

Intakegesprek

 

Marc of Robin luisteren naar jouw klachten en leren je volledig kennen. Dit is de start van het proces.

 

Aanmeten via blauwdruk en Footscan

 

Marc of Robin meten je voeten volledig. Via een blauwdruk leren ze de stand van je voeten kennen. Als de blauwdruk niet genoeg informatie geeft, wordt er nog een extra gipsafdruk genomen. Daarna loop je over de RS Footscan® drukmat waardoor we de afwikkeling van de voet kunnen zien. Hierna volgt de 3D scan.

 

Aanmeten via 3D Scan

 

Na een gedetailleerde afdrukanalyse wordt het beeld van de voet in 3D gescand. We nemen alle gekregen informatie nu samen en ontwerpen via een computerprogramma een eerste beeld van je voet. 

 

Maken van leest en supplement

 

Een leest is een houten voorstelling van je voet waarrond jouw schoen later wordt gemaakt. 

Een supplement is de steunzool die op de leest wordt aangebracht. Het supplement maken we via persen van verschillende lagen of via een computerprogramma. 

Rond deze leest en supplement wordt een transparante folie getrokken. Zo komen we uiteindelijk tot de foliepas.

 

Foliepas

 

De transparante folie wordt staand gepast. We controleren zo de stand van je voet, de ruimte van de voeten in de folie, de drukpunten,… We houden rekening met de markeringen die tijdens deze fase zijn aangebracht. Zo kunnnen we de leest verder aanpassen om op deze manier een betere pasvorm te kunnen bekomen. 

 

Passen van proefschoen

 

De markeringen op de folie worden toegepast op de leesten en supplementen.

Proefschoenen worden gemaakt voor mensen die voor de eerste keer orthopedische schoenen nodig hebben. Met deze uit leder gemaakte schoenen loop je thuis 1 à 2 weken rond zodat de drukpunten duidelijk worden.

 

Of passen van voeringschoen

 

Voeringschoenen zijn specifiek voor moeilijkere aandoeningen aan de voeten. Deze neem je de eerste keer mee naar huis en hiermee loop je 1 à 2 weken rond. Het verschil met de proefschoen is dat met dit model verder gewerkt wordt.

Bij mensen die hiervoor al orthopedische schoenen hebben gehad, valt de proefschoen weg. De voeringschoen blijft, maar zonder proefperiode. Hierbij worden de drukpunten in de folie nog wel nagekeken.

 

Pasfase met kleur en model

 

Na deze proefperiode worden de drukpunten besproken en de afwikkeling gecontroleerd via de RS Footscan® drukmat.

In deze fase kiezen we het model en de kleur samen met jou. Aan de hand van een grote keuze in leder, kleuren en motieven stel je zelf je gewenste schoen samen. Wij bekijken samen met jou wat haalbaar is voor jouw voeten en staan je hier bij met advies of tips.  

 

Maken van bovenwerk

 

De aanpassingen die we in de vorige fase hebben gemaakt, worden nu doorgevoerd en zo klaargemaakt om het bovenwerk van je schoenen te maken. De aangepaste leest en supplement worden terug in 3D gescand. Het model van jouw schoenen wordt zo op de computer verder uitgetekend.

Via dit model gaat de computer de patronen uitsnijden uit het gekozen leder. Deze patroontjes worden in elkaar gestikt en zo is de buitenkant al klaar.

 

Maken van onderwerk

 

Het bovenwerk wordt over de leest getrokken, daarna bouwen we de zool op. Deze zool bevestigen we aan het bovenwerk en hierna volgt de finale afwerking.

 

Afhalen in onze aanmeetruimte

 

In de laatste fase word je telefonisch verwittigd dat jouw schoenen klaar zijn. Nu kan je ze komen passen en kan je kennismaken met jouw ontwerp. Er worden hierbij ook nog tips voor onderhoud en lange levensduur van de schoenen meegegeven. 

 

In beeld: afgewerkte orthopedische schoenen door Coninx Orthopedie